Wooden "forest" forms an inner sanctuary inside Imaculada Chapel in BragaRelated story
时间:2018-08-03 17:10

This raised wooden structure, designed by Cerejeira Fontes Architects, creates a secluded inner chapel inside an old church in Braga, Portugal.

Braga-based Cerejeira Fontes was tasked with renovating the Imaculada Chapel, a decaying church building built during the second world war.

Rather than focusing on the existing building, the architects decided to instead insert a new tree-inspired structure, the Cheia de Gra%uE7a Chapel, within its walls. Designed to make use of the chapel&aposs height, this wooden building on stilts creates a sanctuary in the heart of the space.

"The chapel erected in wood creates a balanced structure that manifests as a forest at the entrance of the sacred space," said the design team.

The raised canopy contained within the structure is used by members of the church&aposs seminary as a place to meet or reflect. Meanwhile, the area underneath serves as a divider between the secular and the religious spaces of the chapel.

Related story

Klaarchitectuur inserts new architecture studio inside dilapidated Belgian chapel

The architects refer to these two elements as the canopy and trunks of the forest.

"Its canopy creates a space dedicated to the inhabitants of the seminary and its trunks a filter between the profane space and the sacred space, allowing the visitor to surrender to the space," they said.

A concrete vault is installed around the inside of the building&aposs roof, framing the new wooden chapel. Set away from the old stone walls, it has a thickness of 12 centimetres and is supported by a slender steel framework.

The vault screens the windows. But it is punctured by slender openings that allow shafts of sunlight into the space.

"The vault creates a space of absolute &aposrestless silence&apos for introspection," added Cerejeira Fontes.

The elongated shape of the concrete vault was designed to provide the space with an improved acoustic quality. This is complemented by anꂬoustic sandwich panel installed within the Cheia de Gra%uE7a Chapel, helping to reduce echoes.

Cerejeira Fontes is led by architects Ant%uF3nio Jorge Fontes and Andr Fontes, and sculptor Asbjörn Andresen. This isn&apost the team&aposs first revamp of a religious building – they previously inserted a slatted timber chapel inside a school for friars elsewhere in Braga.

Photography is by Nelson Garrido.

Project credits:Architects: Cerejeira Fontes Architects

Design team: Ant%uF3nio Jorge Fontes, Asbjörn Andresen, Andr Fontes

Paintings: Lisa Sigfridsson

全部评论
游客
登录 以发表评论